Monday 3 February 2014

Ensimmäinen päivä.


"Mitä?! Mut...entä juusto?"

Näin K vastasi, noin vapaasti käännettynä, kun kerroin sille mun ihmiskokeesta eilen illalla. Oon jo pidempään, jostain kesän lopusta, mietiskellyt, että haluaisin testata pystyisinkö olemaan vegaani. En oo kuitenkaan tehnyt asialle mitään, koska tapojen muuttaminen on mukamas niin vaikeeta ja suklaa mukamas niin hyvää. Tammikuussa ajattelin, että koitan helmikuun ensimmäisen viikon. Ihan viikon vaan. Sitten tuli helmikuu ja jääkaapissa oli maitoa ja juustoa, ja juustovoileivät on nam. Ja soijamaito niin yök.

Eilen kattelin huvikseni illalla amerikkalaista dokkaria kolmesta vannoutuneesta lihansyöjästä, jotka ryhtyi kuudeksi viikoksi vegaaneiksi. Siinä dokkarissa näytettiin aika seikkaperäisesti, miten karjaa kohdellaan, lehmiä pakkolypsetään ja keinoraskautetaan, ja hyi. Tuli tippa linssiin, oli se tyhmää tai ei, ja fyysinen reaktio, että hyh, en mä kyllä voi maitoa juoda enää. Tai kananmunia syödä. Ällötti ajatuskin. Ehkä luomumaitoa ja munia, mutta vegaaniks ryhtyminen on halvempaa, kuin luomutuotteiden nauttiminen. Niin ja sitten tietty ne ympäristövaikutukset, joiden takia osaks ryhdyin kasvissyöjäks alunperin. 

Maidot lensi roskiin heti illalla, mikä tietty on vähän ristiriidassa viisasti ja tuhlailematta elämisen kanssa, ja se olikin vähän sellainen spur of the moment thing. Mutta sinne meni. Munanuudelit kanssa. Juustot jäi vielä kaappiin. Ja masala-kastike. Piti tänään kokkailla intialaista, mutta siellä se maitoa ja kermaa sisältävä soossi vielä on. Kaapissa. Koska kuten sanoin, tää on vähän koe vielä. En oo tässä nyt iäksi vannoutumassa vegaaniksi. Testataan se viikko eka. Sitten katsellaan.

Kaupassa käynti oli kivaa. Ihan kun ei olisi ikinä ennen käynyt. Pitää ehkä ruveta käymään kaupoissa vähän laajemmalti, kun ei tuolta meidän pikkukaupasta saa edes pinaattia. Onneksi soijamaidot ja jogurtit sentään. Niin ja ei se maito nyt pahaa ollut. Ainakaan kahvin kanssa. Murojen syönnistä pidättäydyn ehkä hetkeksi kuitenkin. Puuro ja marjoja aamuisin.

Huomenna.
Toinen päivä.

No comments:

Post a Comment