Mutta eipä tämä kaikki nyt mikään yllätys ole. Shetlanti kun oli osa Tanskaa vuoteen 1469, jolloin tanskan prinsessa Margarethe meni naimisiin Skotlannin kuningaspomo James kolmosen kanssa. Tanskan kruunu oli kumminkin sen verra köyhä, että osana myötäjäisiä piti antaa Shetlannin ja Orkneyn saaret. Eikä niitä sitten saatu takaisin kun kruunun talous oli elpynyt. Ei vaikka kuinka yritettiin. Niin ja toki saaret kuuluivat Norjalle ensin. Viikingit asettuivat Shetlantiin 900- ja 1000-luvuilla ja pitivät saaria päämajan ryöväysretkille Skotlantiin.
Historian tunti over.
Ei tehty paljon mitään kun saavuttiin Lerwickiin. Tallusteltiin vähän ympärinsä, muun muassa kauppakatu seitsemän kertaa päästä päähän. Oli verrattaen lyhyt. Käytiin kiinalais-thaimaalaisessa syöttölässä pistämässä kaloreita vyön alle. Hirveitä hurraa-huutoja ei meidän ruoka-annokset makuineen ja kokoineen saaneet aikaan. Appelsiinisorbetti oli ihan hyvä tosin. Mitä nyt tilasin sitruunan. Sorbetti kun sorbetti?
Reissun vikana päivänä käytiin museossa tutustumassa Shetlannin historiaan. Totesin, että on tainnut nykyiset akateemiset huomionkohteet vaikuttaa mielenkiinnon kohteisiin. Löysin osion jossa kerrottiin Shetlannin geologiasta ja saarien muodostumisesta huomattavasti kiinnostavampana kuin sen varsinaisen kulttuurihistoriallisen osan. Kaikkea sitä.
Yritettiin iltapäivällä käydä kaffella parissakin kivannäköisessä sumppilassa. Ei onnistuttu. Edes pääsemään sisään. Ei riittäneet paikat oman kylän kahvittelijoille saatika sitten paatilliselle matkailijoita. Siinähän sitten painnettiin taas menemään kauppakatua päästä päähän. Taidettiin molemmat tehdä surutyötä loman loppumisen vuoksi. Mutta olikin mahtireissu!
Vaikka loma loppuu, voi myöhemmin muistella ihania kuviasi katsomalla ;) terveisin R.
ReplyDelete