Wednesday 18 December 2013

Tyhmästä päästä kärsii... vai miten se nyt menikään?

Eilen illalla vietettiin tupakekkereitä. E:n joululahja meille vuokralaisille. Oli kolmen ruokalajin ateria, cocktaileja (vaikka surkeana yskilönä tein kaikkeni, että sain mahdollisimman vähän) ja tietenkin lautapeli. The Best of British. Peli. Vähän niin kun Trivial Pursuit, mutta Britanniasta. Ei sitä tajuakaan kuinka vähän sitä pääsee kulttuuriin sisälle viidessä vuodessa. Kaiken maailman pikkuyksityiskohtia, niinkun kansallislaulun viides sana, kuka niitä nyt tietää? Jos ei siis oo elänyt tällä saarenmurikalla koko ikäänsä. Viides sana on muuten king/queen riippuen siitä kuka on vallassa. Vaikak kyllä vastaan tuli pari sellastakin kysymystä, joihin tiesin vastauksen ja nää natiivit ei.

Kekkereiden jälkeen olin ihan puhki, väsynyt ja luutkin kalisi yhteen. En kuitenkaan saanut unta niin päätin kattoa BBC iPlayerista (vrt. YLE areena) jakson David Attenborough'n dokkarisarjaa Frozen Planet. Ajattelin, että sillä on niin rauhottava ääni, että nukahdan varmasti. Hittoakos! Napajäätiköt sulaa, ja merenpinta nousee ja elämä mullistuu. Huolestuin jääkarhuista ja pingviineistä niin, että vielä puoli yhdeltä aamulla makasin valveilla. Tässä kohden toki myös vaivasi jo kurkkukipu ja kohonnut kuume.

Että niinhän se taas kostautui, omien rajojen testaaminen. Liikaa opiskelua ja varmaan liika urheiluakin. Siis lepoon nähden. 2014 tulee näkemään uudet asetukset tän elämisen suhteen, ettei nyt ihan lopu leikit ennen aikojaan. Tän viikon yritän vielä tsemata, täältä sängyn pohjukoilta. Samapa se kai on mitä sitä lukee, hupikirjaa vai aivoartikkeleita. Aamulla laahustin kyllä toimistolle tulostamaan vähän lukemista juna- ja lentomatkoille... meinas ylämäet viedä neidistä välillä voiton, mutta selviydyin ja löysin vielä pari ihan mainiota artikkelia ja yhden Suomi E:n kautta tipahti vahingossa käsiini yks tosi lupaavalta vaikuttava e-kirja! Harmi, ettei ollut suomeksi (tekijät nimittäin pitävät majaa järvi-Suomessa), olis ollut ihan pikaluettavaa. Vaikka akateemin suomi on kyllä paljon kamalampaa kun akateeminen englanti!

PS. Johan sattui! Netti-HS:ssä oli tänään tällainen artikkeli: Pohjoisen jäämeren jää lisääntyi lähes puolella. Jääkarhuilla on ehkä himpun verran paremmat selviytymismahdollisuudet, kun mitä Attenborough ilmaisi. Vaikkakin tuossa artikkelissa muistutetaankin, että jään lisääntyminen on vaan osa vuotuisaa vaihtelua ja kaiken kaikkiaan trendi on edelleen laskeva.


No comments:

Post a Comment