Wednesday 1 July 2015

Esitelmän teon kuusi vaihetta


1. Stressaannu
Aloitat esitelmän suunnittelun pohdiskelemalla, kuinka syvällisesti vihaat ihmisten edessä puhumista. Muistat stressin hikiset kädet, punertavat posket, kurkkuun takertuvan äänen, kauhun vieraalla kielellä kommunikoimisesta kiinnittäen erityisesti huomiota sanoihin, jotka olet joskus lausunut väärin, vaikkakin ihan vapaa-ajan kontekstissa. Et lue esitelmän ohjeita, ettet stressaannu lisää.

2. Ahdistu
Viikon odottelun jälkeen päätät vihdoin lukea esitelmän ohjeet. Ahdistut esitelmän pidosta; 10 minuuttia. Tiedät, että aika on samalla pitkä että lyhyt. Pitkä sillä koko kymppi on seistävä ihmisten edessä ja aika on riittävän pitkä unohtaaksesi, mitä haluat sanoa - jos tätä edes keksit. Toisaalta aika on liian lyhyt esittääksesi vakuuttavaa argumenttia asiasta, josta sinulla ei ole kuin erittäin rajallista tietoa. Joka tapauksessa tulet siis näyttämään tyhmältä. Havainto ahdistaa.

3. Innostu
Päätät ottaa härkää sarvista. Teet listan dokumenteista ja muusta datasta, joista voi olla hyötyä. Pistät ne tärkeys(tai lyhyys)järjestykseen, jossa aiot ne lukea. Olet varma, että kunhan vain luet ja mietit, asiat selkenevät kyllä! Vamos! Ensimmäinen kymmenen tuntia menee lentäen!

4. Tylsisty
Et saa materiaalista niin paljon irti kuin toivoit ja lukeminen muuttu tylsäksi. Tuijotat tietokoneruutua toivoen, että se puhuisi sinulle viisaita. Tai edes motivoisi. Ei tapahdu. Pidät tauon. Varaat hotellin Cornwallista lomaa varten, johon ei ole varaa. Ei haittaa. Palaat materiaaalin pariin. Ei innosta vieläkään.

5. Hajota ja hallitse
Kirjoitat ensimmäisen version. Se on kamala, mutta ajattelet lähes optimisesti, että siinä on alku. Perut hotellivarauksen, koska ymmärrät, että siihen ei oikeasti ole varaa. Petyt, mutta saat aikaan versiot 1.1 ja 1.2, jotka tuhoat, koska ahdistus ja tyhmyys. Vietät koko launtaipäivän laatien versiota 2. Päivän päätteeksi olet tyytyväinen. Hyvä tästä vielä tulee. Koet hallitsevasi asiasi. Vietät kaksi vapaapäivää, joiden tuloksena olet menettänyt kaiken itseluottamuksesi. Jos mikään hajoaa, se on pääsi.

6. Toivo
Päivä ennen esitelmän pitoa sinulla on kasassa versio 1, muistot muista luonnoksista ja läjä ideoita, joilla on ehkä potentiaalia, mutta joita et saa liitettyä toisiinsa sujuvasti. Aamulla kuntosalilla saat idean, joka päivän mitään ottaa esitelmän muotoa - ei täysin. Hyväksyt kohtalosi ja älykkyytesi rajat. Istut, kirjoitat ja toivot, että jotain vielä syntyy. Tai, että huominen vain kuluisi todella nopeasti.


Mutta viikonloppuna sentään tapahtui tätä!



No comments:

Post a Comment